khir-toyoMembaca perjalanan politik seseorang ahli politik sebenarnya memberikan kita ruang yang adil untuk menilai seseorang. Soal benar atau tidak ungkapan yang dicoretkan dalam buku itu, itu soal lain.

Ketika penulis membaca buku ini, teman aku bertanya “buat apa la baca buku MB yang dah kalah tu?” Aku akur bahawa buku ini lewat di baca. Buku yang dicetak kali kedua ini sebenarnya perlu di baca ketika tahun 2004 kerana mood saat itu lebih kena

Menariknya buku ini, tidak sekadar menceritakan ruang pemikiran yang dipunyai oleh seorang pemimpin muda dalam UMNO, tapi yang lebih menarik Dr Khir tidak malu-malu untuk mengaku bahawa beliau sebenarnya anak kampung yang miskin. Kemiskinan yang dicoretkan oleh beliau tidak sekadar bernafas sengsara tetapi timbul dalam keadaan REAL. Mungkin benar Dr Khir jujur dalam menceritakan kemiskinan ketika zaman remajanya.

Paling menyayat hati, Dr Khir bercerita ketika beliau ke pendaftaran masuk ke UM. Beliau menyatakan bahawa beliau hanya pergi berbekalkan beberapa helai baju yang diisi dalam beg plastik manakala rakan-rakan yang lainya mempunyai beg pakaian. Beliau juga memakai kasut sekolah kain yang sebelah berwarna hitam dan sebelah lagi berwarna putih. Ini adalah bukti kepada kesusahan yang dialami oleh beliau.

Mungkin juga kerana kesempitan hidup dibalut dengan kemiskinan membuatkan beliau lebih tabah mengharungi kehidupan..Harapnya beliau dapat lebih tabah menghadapi gelombang politik yang memaksa turun dari jawatan Menteri Besar ke Ketua Pembangkang…

Anda tidak harus melepaskan peluang membacanya!

Advertisement